Въпроси до еврокомисарите по здравеопазване и този по околната среда ще отправи евродепутатът Надежда Нейнски по проблема с ГМО.

Както тя обясни, необходимо е ЕС да излезе с обща позиция за влиянието на ГМО върху здравето на хората във връзка с опасността от увеличаване на алергиите и заболеваемостта на астма, а също и за преноса на генетичен материал от вирусите без човешка намеса.

СДС са категорични, че България трябва да води последователна политика за забрана на ГМО и приоритет трябва да бъде производството на биологични продукти.

СДС ще предложи промени в Закона за храните, които предвиждат върху всеки продукт, съдържащ ГМО, да се отбелязва това в размер, който да не по-малък от 20% от опаковката; продажбата на храни, съдържащи ГМО да става на отделни и ясно обозначени търговски щандове.

Ще бъде предложена пълна забрана върху производството на детски храни с ГМО и разпространението и продажбата на подобни продукти в детски градини, училища и търговската мрежа около тях, съобщиха от СДС.

По думите на Мартин Димитров, когато се приема един закон и заедно с него мораториум, за да не се прилага, означава че нещо не е наред.

Мораториумът може да бъде свален във всеки един момент и под лобистки натиск, предупреди Димитров.

Очакваме от ЕК да бъдат финансирани мащабни изследвания за въздействието на ГМО, каза още Димитров.

Той заяви, че СДС категорично ще бъде против мораториума.

Надежда Нейнски отбеляза, че ще настоява да се даде възможност всяка страна да въведе допълнителни ограничения за ГМО.

Тя изтъкна, че България може много повече да печели от биологично земеделие отколкото от генно-модифицирано производство.

СДС започва кампания срещу ГМО-тата и информираността на населението за опасностите, които носят.