1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изгодно ли е генетичното инженерство в земеделието?

Изгодно ли е генетичното инженерство в земеделието?

Снимка:

Становище на сдружение АГРОЛИНК

Официалното становище на Сдружение Агролинк и Коалиция „За да остане природа в България” относно Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично модифицирани организми може да видите ТУК

Дарина Стоянова, Сдружение АГРОЛИНК

На фона на продължаващите опити от страна на лобитата на генно-модифициращата индустрия  да се допусне отново отглеждане на ГМ семена във България, нови данни, показват, че цените на ГМ семена  в Америка са се увеличили драстично, в сравнение с органичните и конвенциалните семена.

В доклад изнесен от д-р Чарлс Бенбрък, учен в Американския център за органично земеделие, в Westminster Central Hall. Срещата включва дискусия с Мартин Хауърт, генерален директор на Националния  фермерски съюз, Доминик Дайър от Асоциацията за защита на семената и Клеър Оксборой от „Приятели на Земята”, както и с представители на Монсанто.

За 25 години, от 1975 г. до 2000 г., цената на семена на конвенциалната соя са се повишили със скромните 63%. От 2000 г. до днес, откакто семената на ГМ соя доминират на пазара, цената се е увеличила със значителните 230 %.

Фермерите, които ще използват през следващата година новия пестицид на „Монсанто” Раундъп 2, ще трябва да платят 42% повече, отколкото са плащали за него през 2009 г.

Фермери, които отглеждат новата ГМ царевица ‘SmartStax’ ще плащат двойно повече отколкото тези, които отглеждат конвенциалната. Това е почти 4 пъти повече, в сравнение с цената, която фермерите са плащали за конвенциалните семена преди 10 години.

Днес  семената на ГМ памук струват 700$, т.е надминават 6 пъти цената на конвенциалните семена на памука. От 1975г. до 1996г., цената на памука се е увеличила едва двойно, но откакто са въведени ГМ семена на памук има увеличение от 73$ на 589$.

В една своя последна реч изпълнителният директор на „Монсанто” Хю Грант заяви, че целта на компанията е да увеличи двойно печалбата си за 2012 г. в сравнение с показателите от 2007 г. Той каза, че с увеличението на цените на новия Раундъп 2 за семена на соя и на ГМ царевичен хибрид ‘SmartStax’ ще се постигне 1/3 от брутната печалба за 2012.

Докладът на Американския център за органично земеделие обобщава така:

• Огромното поскъпване на  ГМ семената има само икономически смисъл, само ако фермерите са способни да спестят пари като намалят използването на пестициди, но  последното проучване на Американския център за органично земеделие показва, че ГМ семена всъщност изискват повишено използване на пестициди. Фермерите са използвали 318 милиона паунда повече пестициди за последните 13 години, в резултат на отглеждането на ГМ семена. Прз периода 1994-2005 количеството глифозат при соята, царевицата и памука се е увеличило 15 пъти. През- 2006 количеството глифозат скача с 28%.

Цената на ГМ семена драстично намалява нетния среден доход на американския фермер:

От 1975 г. до 1997 г., отглеждащите соя фермери са изразходвали 4%-8% от техния доход за закупуване на семена. През 2009 г. фермерите, отглеждащи ГМ соя са отделели от дохода си до 16.4% - над два пъти от историческото прието за страната. Изчислено е, че за 2010 г. фермерите, отглеждащи  ГМ соя ще дадат 22,5% от своя общ доход за акър, за да  закупят ГМ семена.

През 2009 г.семената за ГМ царевица възлизат на 19% от общия доход и на 34% от текущите разходи за акър, това е почти двойно в сравнение с предишни минали периоди.

От 2008 г. цената на семената на ГМ памук е  причината доходът на фермерите  да възлиза на червено. Използването на ГМ семена е довело до спад на възвращаемостта с  около 200$ за акър, като цената на семената на ГМ памук се е увеличила с почти 100$ за акър.

Докладът  посочва, че ако тези тенденции за доходите и увеличаване на цените на ГМ семената продължат, последиците ще имат историческо значение, тъй като веднъж спечелените пари от фермерите отиват в ГМ индустрия.

line

Светла Николова, председател на Сдружение АГРОЛИНК казва:

„Данните от тази най-нова информация развенчават мита за евтините трансгенни растения, увеличаването на добивите и намаленото използване на хербициди и пестициди чрез генетичното инженерство. Българските земеделски производители трябва да знаят истината и да търсят сигурните решения за своя пазар, а страната ни трябва да защити националните си интереси, като поощрява развитието на традиционните култури и сортове.”

 

Можете да изпращате Вашите мнения и позиции свързани с ГМО на адрес: office@agro.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.