1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС ще позволи фуражи за животни, съдържащи остатъци от ГМ култури

ЕС ще позволи фуражи за животни, съдържащи остатъци от ГМ култури

Европейският парламент все още предстои да даде мнение по решението в рамките на тримесечен срок

Културите, които съдържат малки следи от генетично модифицирани продукти ще могат да влязат в европейската хранителна верига за първи път, според плановете, одобрени от правителствата на ЕС във вторник, предава АФП.

Предложение на Европейската комисия за премахване на ограниченията при вноса на животински фуражи, съдържащи остатъци от ГМО, с праг до 0,1 процента, беше заклеймено като "проваляне на политиката за нулев толеранс на ЕС", от експерта на организацията Приятели на Земята, Муте Шимпф.

Франция прие промяна, според която само ГМ култури, които са били позволени до този момент от експертите по безопасността на храните, ще могат да влязат в хранителната верига по този начин.

По-общо, Комисията иска ограниченията от страна на националните власти за отглеждането на ГМ култури да бъдат премахнати, защото те пренебрегват правилата на Световната търговска организация. Това желание обаче среща лабиринт от правна опозиция в ЕС, главно заради по-големите тревоги на потребителите, в сравнение със САЩ.

Шимпф каза, че "отслабването на правилата за безопасност, за да бъде успокоена индустрията с животинските фуражи, представлява компромис с безопасността на хората и околната среда."

Европейският парламент все още предстои да даде мнение по решението в рамките на тримесечен срок.

От "Грийнпийс" критикуваха решението по същите причини, като заявиха, че "заразяването" ще бъде по-голямо, защото ЕС внася фуражи за животни основно от САЩ, Бразилия и Аржентина, страни, в които се отглеждат 80% от ГМО в света.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.