Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мораториумът върху ГМО-закона одобрен преди самия закон

54 коментара
Мораториумът върху ГМО-закона одобрен преди самия закон

Парламентарната комисия по околната среда и водите прие в четвъртък предложението на ГЕРБ за петгодишен мораториум върху закона за генно-модифицираните организми (ГМО), преди да са одобрени самите текстове на проектозакона, който трябва да бъде гласуван окончателно от Народното събрание другата седмица.

Това стана в условията на поредни граждански протести в София, Русе, Варна, Пловдив и Велико Търново, на които бяха поискани и оставките на министрите на околната среда и на земеделието.

Без нито един глас "въздържал се" или "против", 11 депутати от екокомисията приеха временната забрана за освобождаване в околната среда и отглеждане на генетично-модифицирани организми на цялата територия на страната.

Комисията обаче не подкрепи предложението на ДПС да няма само временна, а постоянна забрана за ГМО.

ДПС мотивираха искането си с това, че поставянето на срок предполага ограничено време за действие на мораториума. Така този акт звучи като временна мярка в отговор на реакцията на общественото мнение, а не като трайно решение, обясни председателят на комисията Искра Михайлова (ДПС).

Депутатите не подкрепиха и искането на Лъчезар Тошев от Синята коалиция да се възложи на Министерския съвет да внесе в Съвета на ЕС предложение за допълнение на европейската директива, свързана с ГМО. Тошев искаше тези поправки да предвиждат възможност всяка държава да може да въвежда допълнителни ограничения за важни за нейното земеделие култури, както и да създава свободни от генно-модифицирани организми зони. Лъчезар Тошев настоя и в преходните и заключителни разпоредби в закона за ГМО да се пренесат текстовете от мораториума, за да имат по-голяма тежест.

Румен Такоров (Коалиция за България) също поиска въпросът да се реши в посока България да бъде обявена за зона, свободна от ГМО. Това ще помогне много за развитието на туризма, който е приоритетен отрасъл за страната ни, смята той.

Комисията обсъди също така какви да са отстоянията при полеви опити с ГМО, каквито евентуално ще се провеждат след отпадането на маротариума. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че предвидените в текстовете разстояния за различните видове селскостопански култури изключват възможността за пренос на генетичен материал от генно модифицираните на конвенционалните и биологичните култури.  Минималното разстояние е 150 метра, а максималното за култури като слънчогледа и конопа е 6 километра. 

За пчелините не е предвидено специално остояние и Тошев предложи да се запише такова от 20 кму но това не бе прието. 

В протестите срещу ГМО, които се проведоха в пет града, се включиха над 20 инициативни комитети и потребителски, земеделски и природозащитни организации. Те изразиха категоричното си несъгласие с благословията на ГМО, на практика предвидена в новия закон, която отваря вратата за тяхното масово навлизане в България не само на пазара, но и в околната среда.

От "България - свободна от ГМО" настояват промените в закона да засегнат само регламентирането на работата с ГМО в контролирани условия, каквото е и изричното изискване на Европейската комисия.

"Всичко друго е заблуда и манипулация и опасна игра със здравето на хората и шанса на България да развива екологично чисто земеделие", заявиха от обединението.

Природозащитниците изразиха и категоричното си несъгласие с отпадането на 30-километровия защитен пояс от "Натура 2000" и настояха за отстояния от пчелини и семеразвъдници.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

54 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. me
    #57

    Престъпници!

  2. ала-бала
    #56

    Вчера някой писа ,че това е все едно да разрешиш убийствата и после да ги забраниш за 5 години.Чудех се как е възможно.Днес чета нещо още по фрапиращо- първо приемат забрана,а после разрешение.Егати!Къде живеем бе ,хора?!До кога ще позволяваме да ни баламосват?

  3. Дядо
    #55

    ГМО не са затрили все още никоя нация, а са ги напревили по-задоволени! Но глупостта на нашата нация е на път да ни довърши. Протестирайте за все още неосъществените обещания на ГЕРБ, за голямата криза, в която затъваме, а не за глупости!

  4. герберист
    #54

    ДА ИМА ГМО, НО САМО ДА СА ВНОС И С ТЯХ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ХРАНИ МИН СЪВЕТ НАЧЕЛО С ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ И ВСИЧКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ПО СЪЕДИНЕНИЕТО НА МАФИЯТА С ЧОРБАДЖИИТЕ НАШИ И ЧУЖДИ, ЕВРО И ЗАДОКЕАНСКИ БРАТЯ ....УУУУУУУУУУУ

  5. inka-st
    #53

    Поредният ъпсурд на властимеющите гербери!Ще си плюем на екологично чистата продукция.Ще си плюем и на туризма.Не на последно място-ще си плюем и на здравето на хората.После ще им затворим и болниците...Кой знае какво следва?

  6. me
    #52

    Дядо, вземи си хапчетата за склерозата и не говори глупости! Това е най-важният закон за последните 20 години и тези промени са за присъда и затвор!

  7. Гробаря
    #51

    ..

  8. генади
    #50

    Откриха токсичен метал в детски украшенияhttp://www.epochtimes-bg.com/NTDbg/2010/2010-02-01_01_v.html

  9. Toj
    #49

    Тоя път ще има бунтове, приемат ли закона продажните българоубийци.

  10. BG
    #48

    А ще има ли най-после и закон за ГМС (Генно Модифицирани Субекти) Давам пример за такива;Руменчо Петков,Болен Сидеров,Янето Янев и много,много други подобни.Те са пример нагледен за това,какво чудо се получава,когато човек се намеси в дейноста на природата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.