ДПС са за хармонизирането на българското законодателство с европейското по отношение на ГМО, но не и за либерализирането на закона.

Това обяви Джевдет Чакъров на брифинг в партийната централа.

Той припомни, че през 2005 г. е приет изключително консервативен закон за ГМО. „Това съответстваше на националните интереси", подчерта той.

В последствие, по думите му, от ДПС са стигнали до извода, че са приели по-консервативен закон, отколкото е трябвало.
Затова са направени промени да се изследват ГМО в лабораторни условия и да се развиват в затворени пространства.

ДПС е за биологичното екоземеделие, посочи още Джевдет Чакъров. „Считаме, че биоземеделието има своята ниша на европейския пазар", смята той.

От ДПС апелират за ясна национална позиция по темата. От партията изтъкват, че повечето европейски страни са анти-ГМО настроени.

Законът според партията на Ахмед Доган трябва да бъде много добре разгледан преди гласуването му на второ четене.
Ако до днес ДПС беше синоним на права и свободи, то добавете още един синоним - ДПС е синоним на екостратегията за развитие на България", заяви от своя страна и Лютви Местан.

По думите му, България има дадени от Бог ресурси за развитие на земеделието. „Това е ниша, в която ние имаме своите предимства", категоричен е Местан.

Според него, ако развива биоземеделието, България има шанса да се превърне от догонваща страна във водеща в ЕС. Местан изтъкна, че 70% от българската земя е чиста и благодатна за развитие на екопродукти, докато чистата почва в ЕС е под 5%.

Около десетина минути еколози протестираха в Централните софийски хали. Те хвърляха марули, обявявайки се срещу ГМО.
Още...

Нашето място е до страните, които са анти-ГМО", коментира още Лютви Местан. Според него биоземеделието е стратегически ресурс, който не бива да бъде пропилян заради „един недомислен закон".

ДПС призовават: „Българската земя - чиста от ГМО". От партията смятат, че държавният глава трябва да наложи вето върху закона за ГМО, ако той бъде приет така, както предлагат от ГЕРБ.

От ДПС не разбират подхода на управляващите да приемат закона за ГМО и след това да наложат мораториум.

Няма нужда България да зарази своята земя с ГМО, категоричен е Лютви Местан.