Все повече продукти се продават с ГМО съставки без означение върху етикетите

Все повече продукти се продават с ГМО съставки без означение върху етикетите

© Анелия Николова

Проверки на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към столичната испекция за опазване и контрол на общественото здраве са установили, че от 2004 до 2009 г. все повече храни съдържат генни съставки над допустимите 0.9%, без това да е отразено върху етикетите.


Информацията е подадена от природозащитното сдружение АГРОЛИНК, което е инициатор на кампанията срещу неразпространението на генно модифицирани култури на територията на страната.


През последните две години лабораторията е анализирала близо 400 продукта, от които половината са съдържали генни съставки в наддопустиите граници. По закон при съдържание на над 0.9% генна соя, царевица или др. култури производителят трябва да го отрази върху етикета.




Последните засечени стоки с подобно съдържание са шпековият салам "Народен" (над 2% ГМО), сурова наденица "Елит" (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам "Витамес" (над 2% ГМО), бяло соево брашно IZZI (над 2% ГМО).


От анализираните 1304 проби в периода между 2004 и 2009 г. съдържанието на ГМО съставки е било указано само върху два продукта, обясни Светла Николова от АГРОЛИНК.


Тази информация е достъпна в сайта на лабораторията http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm