Theoretical analysis of biomolecules using BSM models

S. Sarg

(Archived in electronic collection, National Library of Canada, file BSM_Application_3.pdf, 2002)

Теоретичен анализ на биомолекулите използвайки моделите на БСМ теорията. Хипотези: 1. Механизъм за съхраняване на енергията при биомолекулите (протеините); 2. Участие на ДНК молекулата в синхронизация на клетъчният цикъл; Бинарен механизъм при декодирането на 20 вида аминокиселини от комплекса aminoacyl-tRNA synthetases

ISBN 0-930515-3-1

Абстракт Едно от специфичните свойства на биомолекулите е да запазват своята сложна триизмерна форма в подходяща среда. Това тяхно свойство, както и комплексното им поведение, свързано с тяхната форма, не могат да бадат обяснени чрез планетарните квантово-механични модели на атомите. Принципът на неопределеност въведен от Хайзенберг, с помощта на който са построени квантово-мвханичните модели, не се проявява при формата и поведението на биомолекулите. Това води до становище, че реалните физични модели на атомите се различават от планетарните модели използвани при квантовата механика. Същото становище се потвърждава и от интердисциплинарни изследвания включващи различни области на физиката и химията. Физичните модели на атомите получени в резултат на анализ в новата физична теория от унифициран тип, наречена Базови Структури на Материята, притежават същите енергетични нива и квантови взаимодействия както квантово-мвханичните модели. В същото време, обаче те съдържат ядрена структура твърде различна от ядрото на планетарният атомнен модел. Тези физични модели притежават богати пространствени характеристики, даващи възможност за анализиране на физическите условия опеделящи структурните и бондови ограничения на свързаните в молекули атоми. В същото време съществуващата база от данни за органични и биомолекули дава отлична възможност за проверка дали предложените физични модели отговарят на реалността. Предстоящата статия педставя кратко въведение в БСМ теорията и показва примери с теоретичен анализ на молекулите ДНК и тРНК, използвайки предложените модели. В ресултат на анализа е направен извода за съществуване на неизвестен досега енергиен механизъм при протеините и по-конкретно при ДНК. Формулирани са три хипотези (цитирани в заглавието на статията).

Литературна справка:

Забележка: Оригиналният документ, чийто абстракт е преведен включва своя литературна справка. Долупосочената справка е за основните теоретични източници (БСМ теорията и Атласът на атомните структури)

Цялостна версия на статията като фаил: BSM_Application_3.pdf във уебстраниците: на [1].

1. S. Sarg, “Basic Structures of Matter” (BSM), thesis, (2001)

http://www.helical-structures.org

http://collection-nlc-bnc.ca/amicus/index-e.html (AMICUS No. 27105955)