Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

    "Рибодомати може да излязат по сергиите догодина, след като "Държавен вестник" публикува специална тарифа.

    5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от генно модифицирани организми като продукти или съставки на храни. "... ето и цялата тема : http://www.dnes.bg/article.php?id=44068
    sigpic

  • #2
    До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

    Догодина ? То половината свят вече десетилетия се тъпче с тия неща... На китайците и индийците май не им пречи. Забранени били Не ЕС, ми не знам още кое. Къде е гъдулка, къде е цигулка... ))
    Нашенска журналистическа сензацийка, поредната.
    Обаче, с тая картинка дето са изтипосали, верно да ти се додрайфа...
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

    Коментар


    • #3
      До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

      Ей, а ма журналистите, друго ако не могат, поне компенсират със заглавия - "...кучепъпеш; рибодомат; овчеябълка..."!
      Баси, колко комикси за издзепали, за да докарат тази "Дисниобразност"! За какво говорят, обаче така и не знаят. И какво според тях, собствено ще рече: Генномодифициран продукт? Специално за избрани ще открехна една мистерия - човечеството от около 10 000/десет хиляди/ години се занимава с тази материя! - И се ползва от практическите резултати!
      Цялата истерия: "За" и "Против" е въпрос на печалби - за цели индустриални отрасли.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #4
        До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

        След време сигурно ще звучи по-добре да ядеш "мутанти", отколкото естествени храни А иначе организмите ни отдавна са тренирани, то това е ясно, ама явно акъла ми не е дорасъл до там, че да побере "..5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително .." ,
        "тия" няма ли как да се модифицират!!!
        sigpic

        Коментар


        • #5
          До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

          Искам да ви разкажа нещо за мутантите... Преди около 2 години майка ми, жена със здрав селски корен, която е на мнение, че трябва да ядем само каквото сме произвели, защото знаем какво е и как е гледано, реши да пробва да отгледа бройлери . От тези, дето стават годни за ядене след 2,5-3 месеца, вместо като нормалните пилета (които бабите на село още люпят) за 9-10. Още от началото обаче тя обяви, че няма да храни тези пилета с готовите смески, които били пълни с “боклуци”, а ще ги храни по своя рецепта. Намери и купи съставките от проверени и познати хора, ходи на мелница, за да смели и омеси всичко, а после всеки ден към тази храна добавяше собственоръчно нарязана и счукана свежа тревичка... Наблюдавах бройлерите с интерес – още като мънички се отличаваха от обикновените пилета с несъразмерно големите си крачка, направо огромни спрямо телцето им. Чудех се защо са такива, но след време стана ясно - от бързия растеж и наедряване, ако крачката им бяха нормални, просто нямаше да могат да ходят... Бройлерите растяха паралелно с обикновени пиленца, покрай които изглеждаха вече като гиганти (за което почнахме да ги наричаме мутантите), но и при най-малкото усилие или затичване, безпомощно отпускаха криле и лягаха на земята да починат. Краката им все така оставаха огромни спрямо телата, но случеше ли се децата да ги подгонят, след няколко крачки направо падаха, а обикновените пилета бягаха като спринтьори. Случи се няколко от “мутантите” да умрат – оказа се от ....пръснатото им сърце - от усилията и свръхрастежа.... Забравих да ви кажа, че майка ми ги пусна на свобода по двора, а те трябва да се гледат на тясно...
          Това ми напомня какви “бройлери” сме ние съвременните хора, тъпчейки се с рафинирани храни и “надувайки” се също като тях, в пълен разрез с това как сме създадени и което ни е било отредено да ядем.
          Замърсяваме, унищожаваме, рушим всичко, а после създаваме франкенщайновци, в стремежа си да надхитрим Природата и надминем Бог!
          ...Между другото, майка ми се оказа права и ние вече не й се подиграваме за убежденията, че най-добре е да ядеш домашно произведени и "чисти" храни - отгледаните от нея по този своеобразен начин бройлери, бяха много по-вкусни от купешките..., но няма да забравя уморените им телца и отпуснати безпомощно криле...
          Последно редактирано от Фани; 22-11-07, 21:12.
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

          Коментар


          • #6
            До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?


            Абсолютно верно
            ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

            Коментар


            • #7
              До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

              Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
              Замърсяваме, унищожаваме, рушим всичко, а после създаваме франкенщайновци, в стремежа си да надхитрим Природата и надминем Бог!...
              Бог не е предвидил толкова "сган"
              И вЕрно, храните не стигат. Отделно, трябва нещо да се прави - бизнес бре!
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

              Коментар


              • #8
                До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                Нещо не е в ред.

                Вдига се изключителен шум с емоционални аргументи около ГМ продукти. Попътно, съображения или даже само обяснения от генетиката, биохимията и т н се казват с половин уста и само понякога. Къде, според всеки от вас, е границата на "естественото" ?

                Доматите - оригиналът е с диаметър около 1 сантиметър. За момент пропускаме как са доведени до сегашното състояние. Какъв роднина се пада на чушките? Мъглата на времето покрива всеки грях.
                Царевицата - оригиналът прилича на метлата. Разменени функциите на мъжкия и женския цвят... ама това са го направили древните индианци.
                Пшеница - ще ме баннат от форума, ако опиша връзките в родословието и.

                Кои деца са по-хубави - тези от мимолетна страстна връзка или от брака по сметка? Всички ние правим генетични експерименти. Има ли някаква причина да сме по-добри от епруветката? (за религиозните съображения - ясно). Добро ли е детето, на което мама и тати са напълно способни да си го направят по утвърдения от времето начин, но са се охарчили за да поръчат пола му?

                Та за генно-модифицираната ряпа ми е мисълта. Тази, която съдържа гени от овца, или човешки. Как мислите, способна ли е да възникне сама? Би ли оцеляла в свят, в който ги няма хората, а тя се бори да разпилее семена по-далече? Скъпо е да проверим. Аз нямам нищо против нея (т.е. имам някои надеждни средства против нея - ренде, вилица, олио, оцет...).

                Това, което изобщо не се споменава в публичното пространство, е патентът върху тази ряпа. License Agreement, който трябва да подпишеш, за да я купиш от Монсанто. Нямаш право да сееш реколтата си, даже и да е плодовита. Защото някъде в гигабайтите ДНК на тази ряпа има няколко реда, върху които има Авторско Право. Не се смейте, за плакане е! Спорът ЗА и ПРОТИВ ГМ няма нищо общо с чистотата и истината - той е търговски!

                Монсанто (давам ги за пример, не са само те) нямат обективна полза от дейността си, ако не са способни да пратят тамошното ГДБОП на фермера, "изпиратствал" техния продукт. Или поне, не им е такъв бизнес-модела. Измислили са вече и защита срещу копиране - богата, но стерилна реколта. Ама за някои проклети треволяци не става! Затова, те се стремят не да ПРОДАВАТ тук съмнителната си продукция, а да ПРОКАРАТ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, което да го направи възможно. В САЩ го има. Тук (Европа, Азия) - не. Те просто искат да са Майкрософт - да печелят, защото имат, а не защото правят. Репресивните структури да им осигуряват бизнес-модела, защото той без тях не работи.

                Е, някой да е съгласен?

                "Този домат е произведен със всичкото старание и познание на което сме способни, но се дава без никаква гаранция за приложимост за дадена цел. Този домат не се продава. Потребителят получава, срещу заплащане, правото да го изяде или да го сготви и да го даде на някой друг да го изяде, безплатно или възмездно. Изрично се забраняват всякакви опити да бъде възпроизведен, копиран или наподобен - включително, но не само, чрез засяване на семената, които той съдържа. Отговорността на производителя за всякакви щети, произлезли от употребата или не-употребата на домата е ограничена до цената, заплатена за него...."
                ... и т н, писаници на американски адвокат, специалист по аграрно интелектуално право.

                Коментар


                • #9
                  До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                  +++
                  Колегата си е дал труда да го напише пространно. Честно казано мен ме домързя да съм толкова подробен.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                    Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Доматите - оригиналът е с диаметър около 1 сантиметър. За момент пропускаме как са доведени до сегашното състояние. Какъв роднина се пада на чушките? Мъглата на времето покрива всеки грях.
                    Братовчед. От едно семейство са ... все са ... Картофови
                    - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                    - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

                    Коментар


                    • #11
                      До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                      Всеки в тоя свят гледа да те направи зависим т.е. един вид роб. Така е с храната, така е с наркотиците, така е с комуникациите, същото е и с генно модифицираните лай.а. И все в името на демокрацията и просперитета. Мен ми омръзна да съм зависим, и не ща ни изкуствената демокрация ни просперитета. Харесвам дребни селски картофи пресявани N-на брой пъти, градински домати, харесвам горски ягоди, а не гигантите които хрупат на пазара. Освен това според мен има разлика между селекция и генно модифициране. Това което са правили индианците няма нищо общо с издевателствата на лабораториите. Изобщо ми омръзна от пропаганди. Разбира се ужким сме свободни и всеки има право да избира какво да яде. След няколко години обаче някои хора да не се чудят защо дадена тяхна клетка я по дебелото черво , я в стомаха е решила че трябва да се развива малко по различно от нейните съседки и има собствено мнение по въпросът за ГМО.
                      Да Ви е сладко.
                      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                      Коментар


                      • #12
                        До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                        Първоначално публикуван от Di Преглед на мнение
                        След време сигурно ще звучи по-добре да ядеш "мутанти", отколкото естествени храни А иначе организмите ни отдавна са тренирани, то това е ясно, ама явно акъла ми не е дорасъл до там, че да побере "..5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително .." ,
                        "тия" няма ли как да се модифицират!!!
                        Ди, на практика вече няма немодифицирани продукти. Почти. Дори доматите от пазара са генно променени. Дали с химикали или с подбран и обработен отрасъл - чисти зеленчуци не сме вкусвали сигурно от столетия.
                        VW Touareg V10, 5000cc

                        Коментар


                        • #13
                          До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                          Първоначално публикуван от D-MAX Преглед на мнение
                          Освен това според мен има разлика между селекция и генно модифициране.

                          Според теб може и да е така, обаче много грешиш!
                          Какво представлява "класическата" селекция: Дълги години на всевъзможни кръстоски, всестранни въздействия и обработки - докато се предизвика търсената генна модификация и съответно се затвърди. Новият момент в цялата система е, че във възможностите на съвременната наука вече са целенасочени и точно "адресирани" манипулации, които спестяват многогодишното "човъркане" напосоки.
                          Тук вече се намесват икономически интереси, които са разнопосочни и доста комплицирани. От една страна, едни се опитват да монополизират печалбата от новите възможности, от друга - цели индустриални отрасли се чувстват със застрашени перспективи /производство на различни химически препарати за обработка на продукцията/, от трета - традиционни производители на селскостопански продукти дърпат чергата към себеси и т. н. и т. н.
                          Колкото до разните "клетки, които са решили да се развиват малко по-различно" - Тотално третираните със безбройни хербициди; пестициди; препарати за консервация и запазване на свежестта; препарати за обеззаразяване и обезпаразитяване /вкл. и радиационно облъчване/ и пр. селскостопански продукти, определено обуславят много по-благоприятни условия за техния просперитет!
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #14
                            До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                            Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
                            чисти зеленчуци не сме вкусвали сигурно от столетия.
                            ГорЕ-долЕ от към "Чернобил " насам за преди това- незнам
                            sigpic

                            Коментар


                            • #15
                              До: Генно модифицирани организми на пазара?!?!?

                              Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
                              Ди, на практика вече няма немодифицирани продукти. Почти. Дори доматите от пазара са генно променени. Дали с химикали или с подбран и обработен отрасъл - чисти зеленчуци не сме вкусвали сигурно от столетия.
                              Има. Домати от градината на село. Семената са си наши. НЕма такава салата. А пък колко изпива е друг въпрос.

                              Радиацията от чернобил отдавна я няма по нашите земи. А и има места с доста висок естествен фон.

                              Керамичните плочки в банята например си имат разни екстри вътре. От глината. И от където и да ги купиш е почти все все тая.

                              Половината хотели на Елените са строени с некъв си пясък от нЕкъде си...

                              Замислям се да си купя гайгеров брояч, пусто не се продават масово. Защо ли?
                              Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X