1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предстои шествие срещу отглеждането на ГМО в България

Предстои шествие срещу отглеждането на ГМО в България

Природозащитници, потребителски асоциации, родители и земеделски организации излизат отново на протест

Гражданска демонстрация под надслов „ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!” ще се проведе на 31.01.2010 г. (неделя) от 12.30 ч. в София (участниците започват да се събират от 12.00 ч.). Организираното от коалиция „За да остане природа в България” и Инициативен комитет на родители и граждани шествие ще започне от градинката пред Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, ще премине през Българската национална телевизия и ще завърши в градинката между Ректората на Софийския университет и Парламента. В него се очаква да се включат стотици граждани и представители на групите, които в последния месец водят кампания за неприемане на предложените от ГЕРБ и Атака промени в Закона за генетично модифицираните организми (ЗГМО).

Природозащитници, потребителски асоциации, родители, земеделски браншови организации и гилдията на главните готвачи реагираха остро срещу намеренията на правителството да прокара промени, които силно биха либерализирали режимите на пускане на пазара и освобождаване в околната среда на ГМО в България. В резултат на общественото недоволство представители на инициативния комитет срещу промените в ЗГМО бяха включени в работната група към Народното събрание и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която обсъжда конкретни формулировки и модифициране на предложените промени между първо и второ четене на новия закон. Управляващите поеха ангажимент той да не позволи безконтролното отглеждане и разпространение на ГМО на територията на България. За съжаление след първите работни срещи гражданите и експертите не видяха политическа воля ЗГМО да се възползва от максималните рестрикции, възприети в други европейски страни относно отглеждането и разпространението на ГМО. Припомняме, че в близките дни се очаква второ четене на новия закон в Парламента. Междувременно, въпреки настояването на всички заинтересовани страни, така и не бе показано публично широко обсъжданото писмо от Европейската комисия, което според МОСВ задължавало България да хармонизира законодателството си с европейското, либерализирайки режима на ГМО.

„С шествието още веднъж ясно ще заявим основното си искане – България да остане свободна от ГМО, за да може да продължим да упражняваме човешкото си право да се храним с чиста и вкусна българска храна, както и за да бъде опазено уникалното биоразнообразие на страната ни. Правителството и депутатите трябва да намерят правилните юридически формулировки, които да гарантират изпълнението на нашите искания. Ние сме ги улеснили максимално, като сме предложили текстове, които едновременно спазват директивите на Европейския съюз и защитават ефективно каузата „България – свободна от ГМО”, заяви Надежда Максимова от коалиция „За да остане природа в България”.

Маршрут на шествието - начална точка на шествието: градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Оттам шествието тръгва наляво по ул. „Шипка” и се придвижва направо до края на Докторската градина, където завива надясно по ул. „Сан Стефано”. Шествието продължава надолу по ул. „Сан Стефано” до сградата на Българската национална телевизия, където ще има кратък престой. След това шествието продължава до края на ул. „Сан Стефано” и оттам надясно по локалното платно на бул. „Цар Освободител”. Придвижва се по тротоара покрай сградата на Софийския университет до пешеходната пътека на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Шипка”. Оттам пресича пешеходната пътека и завършва в градинката между Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”, Националната художествена академия и Народното събрание. На крайната точка ще се състои кратък митинг и информационна среща за генно-модифицираните организми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.