Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Една трета от храната, която ядем, съдържа ГМО, без никой да ни осведоми за това
29 Януари 2010
Царевичният тостерен хляб "Златна Добруджа", шпек "Народен" с ГМО над 2%

Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ  е провеждала изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на  0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите.

През 2004 г. 61 от  изследваните 125 продукта  са съдържали  ГМО,  а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е това са 15.2%  от изследваните продукти.  Между тези проби са соевата кайма „Витабел", царевичният тостерен хляб „Златна Добруджа", корнфлейксът „Оликорн" на фирма „Олинеза".   

През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като в 19 са били с над 2% ГМО, но въпреки това не са били етикирани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат „Кики" - Харманли (над 2%ГМО), кюфтета и кебапчета на скара на фирма „Дидо" (над 2%ГМО) и траен колбас „Бургас" (над 2% ГМО).

През 2006 г. са изследвани 140 продукта, като 27 са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма.

През 2007 г. са взети  проби от 434 продукта, като 84 са съдържали  ГМО.  В 17 ГМО е било над 0.9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек „Народен" (над 1.17% ГМО),  варена наденица „Народна" (0.95% ГМО), салам „Камчия"( над 2.0% ГМО), колбас „Хамбурски" (1.74% ГМО).

През 2008 г. са  анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали  ГМО, 113 в законовите граници, а 19 - над 0.9%, т.е е следвало да бъдат етикирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли „Лачита" (над 2 % ГМО), мини вафли „Family" (над 2 % ГМО), хрупкава вафла „Кредо" (над 2 %ГМО).

През 2009 са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО. Между тях шпек „Народен" (над 2% ГМО), сурова наденица „Елит" (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам „Витамес" (над 2% ГМО),  бяло соево брашно „IZZI" (над 2% ГМО) .

През периода 2004-2009 са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34.35%) е установено за наличието на ГМО, като в  94 (7.2%)  то е било два пъти над пределно допустимото. От анализираните 1304 проби само 2 са етикетирани, че съдържат ГМО. През 2009 процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008 е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.

Тази информация е достъпна на страница в сайта на лабораторията.

Неотдавна във  Франция се предложи етикетирането  на продукти със съдържание на ГМО  да започва от 0.1%, а не както е в Директива 2001/18, и също както в  Германия, Австрия, Италия е въведено етикетиране „Без ГМО"

„Очевидно е, че българските институции не могат да се справят с контрола върху ГМО. Двойното увеличение на българските производители, включващи ГМО в своите продукти през 2009 показва липсата не само капацитет за контрол, но и промяната на курса на българското правителство към отваряне пътя на ГМО в страната. България е в обратната посока на тенденциите в ЕС и мотивите, че промените в закона ще доведат до хармонизиране с европейското право се разминават с действителността за прилагането на законите в страната", каза Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК.

Пловдивска телевизия Тракия


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

анонимен
25 Jan, 2012 | 18:14

гледайте филмите за монсанто и ще видите защо има ГМО и как ест няма да е лесен процес да се отървем от него - един от филмит е The World According to Monsanto (2008) силно ви го препоръчвам

българин
25 Feb, 2010 | 00:09

Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
на митинг-концерт в неделя

София, 24.02.2010 г.

Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

„За България свободна от ГМО!
Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

Ние настояваме:
-българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
-незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.


На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .


Lazar
09 Feb, 2010 | 19:55

И сега по върховете на икономическата и политическа власт на държа
вите има хора СТАЛИНИСТИ и ХИТЛЕРИСТИ.Те винаги намират титуло-
вани човечета искащи да се чуе за тях,както за онзи дето запалил Алик
сандрийската библиотека.
Ядреното оръжие или ГМО е по-страшно за ПРИРОДАТА?При ядреното
оръжие все пак нещо може да остане незасегнато и във времето да се
възстанови всичко,а при ГМО май връщане няма да има.
Човека също е част от ПРИРОДОТА

тодор
06 Feb, 2010 | 16:18

Тези продукти ги има още от времето на Мичурин!Но тогава,никой не се "шашкаше"!Тогава това беше крачка към светлото бъдеще!Сега е ясно,че ако само един заразен белтък попадне в кръвта от някоя храна,то човекът е готов мутант!Като тези,които налагаг ГМО на пазара,защото за тях,тия храни са полезни!

diamila
06 Feb, 2010 | 15:10

Поправките в Закона за генетично модифицираните организми (или ЗГМО) предизвика обществена дискусия. Опозицията в лицето на БСП и ДПС изведнъж ни лук ни мирисала ,застана на страната на гражданските групи срещу либерализиране на режима. А ето какво се казва в официалното становище на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) : биотехнологично земеделие у нас се развива още от 1999 до 2005г ,когато български производители са провели” широки полски опити на царевица с устойчивост на хербидици и на царевичен стълбопробивач за периода 1999-2004 г., резултатите от които не показаха вредни въздействия върху околната среда и човешкото здраве, но въпреки това реколтата от тях беше унищожена или изнесена извън България.”Наверно не сте наивници и не вярвате ,че тази продукция е унищожена.Черно на бяло се даказва,че предходното управление е действало безконтролно.Без да е имало законово регламентиран ред са се произвеждали ГМ култури и те във всички случаи са били употребени за храна и фураж на животните отглеждани у нас.Следователно независимо,че една част от обществените групи считат, че ГМО са безвредни и че са символ на научно-техническия прогрес ,че добивите от ГМ културите са по-високи,могат да решат проблемите с глада и проблемите с пестицидите.Та независимо от тези оптимистични нагласи ,ние гражданите ,явявайки се потребители в края на хранителната верига трябва да сме внимателни.Защото има сигнали,че именно употребата на такива фуражи са предизвикали проблеми в репродуктивните възможности при някой животни,като овце кози и намаляване яйцеспособността при птиците.Докато не се докаже кои са увреждащите фактори-остатъчни части от хербециди или генетично модифицирани протеини или остатъци от тяхното разлагане преминават в организмите.До тогава гражданското общество,а това сме всички ние потребителите,,независимо какви политически пристря имаме,трябва да не подминаваме този проблем и да изискваме преди всичко да се усъвършенства системата на контрол върху фуражите и храните за присъствие на ГМО.че добивите от ГМ културите са по-високи,могат да решат проблемите с глада и проблемите с пестицидите.



Надя Асенова
06 Feb, 2010 | 00:33

българските институции не могат да се справят с контрола върху ГМО. Двойното увеличение на българските производители, включващи ГМО в своите продукти през 2009 показва липсата не само капацитет за контрол, но и промяната на курса на българското правителство към отваряне пътя на ГМО в страната. България е в обратната посока на тенденциите в ЕС _--І-(цитат) ====
Завидяхме на дебелите американци и решихме и ние да станем като тях,дебелички и тътлести чрез ГМО В ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ. НАЛИ ТАКА МИЛИ ДВОИНО И ТРОИНО ПРОИЗВОДИТЕЛИ?Х...Х...
Толкова ли се мразим,та да допущаме геномудифицираните продукти в страната си? Събоди се народе!!!!!

venci2
05 Feb, 2010 | 22:32

Както беше казала Ванга " Вкрая на 20 -ти век храна ще има много и за всички, ама няма да става за ядене"
Това е положението. Като бях дете си спомням че населението на заемята стана 4 милиарда. Сега надхвърляме 7 а след някоя и друга година може и 10.
Така че ще си хапваме ГМО - та, важното е да са вкусни !!!

Yakimov
05 Feb, 2010 | 18:24

Стига сте се шашкали с това ГМО. Мине ли през термична обработка и после през стомаха няма как да ви навреди. Най-много да си спомните правописа и българската азбука...

Невежи...

lolita
31 Jan, 2010 | 20:21

Щото депутатите от ГЕРБ И АТАКА се продадоха на чуждите фирми ,които искат да се произвеждат генно модифицирани продукти.
Затуй

IVILINA PETROVA
30 Jan, 2010 | 13:52

ZASHTO TEZI GMO GI IMA VSE OSHTE NA PAZARA!
ZASHTO TEZI FIRMI NE SA ZAKRITI!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.