Употребата на алкохол по-често се свързва с негативни последици за човешкия организъм, отколкото с ползи за здравословното състояние на човека. Въпреки това напоследък учените откриват нови свойства на алкохолните питиета. В умерено количество виното е полезно за кръвното налягане, а бирата за бъбреците. Оказва се обаче, че алкохолът може да влияе и много по-благотворно на здравето и дори да предпазва от определени заболявания. Пример за подобно чудодейно питие е уникалната бира BioBeer, която осигурява профилактика срещу рак и сърдечносъдови заболявания.

Пиво с химикали
Необикновеното пиво е разработка на група студенти от американския университет Райс в Хюстън. Питието било създадено специално за научния конкурс по генетика International Genetically Engineered Machine (iGEM), който се проведе в края на годината в Кеймбридж, Масачузетс. С помощта на похвати от генното инженерство студентите произвели мая с ресвератрол естествено съединение, което се съдържа още в червеното вино и някои други храни. Смята се, че това вещество възпрепятства развитието на диабет, ракови заболявания, Алцхаймер и други болести, свързани с остаряването на организма. Чудодейните свойства на тайната съставка се дължат на действието й върху гена SIRT1 след попадането й в човешкия организъм. Самият SIRT1 играе особено важна роля при обмяната на веществата и е свързан с продължителността на живота. За да постигнат желания ефект, студентите създали модифицирана мая с два набора от гени. Първият отговаря за обмяната на захарите и производството на междинни химикали, докато вторият трансформира въпросните химикали в ресвератрол.

В името на добрия вкус
Всъщност студентите все още не могат да представят годна за пиене бира, но това ще стане съвсем скоро, обещават от университета Райс. От там поясняват, че основната задача на групата изобретатели ще е да подобрят вкуса на пивото, който е изключително неприятен и прави питието неподходящо за пиене. За създаването на лечебното пиво изобретателните младежи били вдъхновени от съвременната култура по производство на здравословни храни и напитка с биологически активни вещества, коментират техни преподаватели.
Университетът Райс участва за трети път на състезанието iGEM. Миналата година екип от специалисти от учебното заведение представи бактериофаг, който намалява устойчивостта на резистентните към антибиотици бактерии. Предложението на студентите тогава беше прието добре от научната общественост, но не получи награда от конкурса по генетика.

Подмладяващото питие
За разлика от BioBeer, която все още е на ниво разработка, в търговската мрежа може да откриете друга здравословна бира, която се бори със старостта и дарява красота. Продуктът се нарича Anti Ageing Bier и е производство на една от най-старите немски бирени фабрики Neuzelle Kloster Brewery. В състава на подмладяващото питие влизат екстракти от морски водорасли, вода от горещи минерални източници, желязо, антиоксиданти и витамини. Немската бира е със съдържание на алкохол от 4.8%. Цената на една бутилка от вълшебното питие е 3.31 долара. Бирата е особено популярна сред гостите на хотел Hotel Esplanade, разположен недалеч от Берлин, където се продават по 400 бутилки ежедневно.

Текст: Анна Маринова

Тагове: