Чернодробна трансплантация

Чернодробна трансплантация

Какво представлява изследването?

Черният дроб е най-големият вътрешен орган. Разполага се под диафрагмата в дясната горна част на коремната кухина. Разнообразните функции на черния дроб включват най-вече произвеждане на редица белтъци, жлъчен сок и фактори на кръвосъсирването, както и преработката на хранителни субстанции и медикаменти. Трансплантация се препоръчва в случаите на чернодробна недостатъчност, при която са нарушени основните функции на чернодробната тъкан.

Кога се провежда?

Заболяванията, които имат за резултат чернодробна недостатъчност са:

- хроничен хепатит
- първична билиарна цироза
- склерозиращ холангит
- билиарна атрезия
- хемохроматоза, болест на Уилсън
- амилоидоза и др.

Решението за провеждане на чернодробна трансплантация се взема от лекарска комисия след провеждането на редица диагностични мероприятия. Болните с необходимост от чернодробна трансплантация се включват в пациентска листа за търсене на донор.

Как се провежда?

Възможностите за чернодробна трансплантация са:

- от здрав донор се отстранява сегмент от черния дроб, който при наличие на съвместимост се присажда на реципиента (болния). Предвид значителните си регенераторни възможности чернодробната тъкан се възстановява напълно в донора и разраства в значителна спетен в реципиента.
- присаждане на целият орган поучен от донор, който е в състояние на категорично потвърдена на мозъчна смърт

И в двата случая е необходимо да има съвместимост между донора и реципиента, потвърдена с имунологични тестове.

Какви са рисковете, усложненията, недостатъците?

Двете най-сериозни усложнения включват отхвърляне на трансплантанта и инфекция. Отхвърлянето е резултат от реакция на имунната система, която разпознава чуждата за тялото присадена чернодробна тъкан и реагира защитно спрямо нея. За потискане на имунната система се прилагат лекарства наречени имуносупресори. Приемът на имуносупресори от своя страна създава предпоставки за развитие на инфекции поради намаления имунитет.

Специална подготовка?

Операцията се извършва под обща анестезия. Изисква се специфична подготовка в зависимост от състоянието на болния, съпровождащите заболявания и възможностите на лечебното заведение.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Детско здраве
Носителство на пневмококи при детето - какво следва?

Пневмококите причинители на отити и пневмонии сред децата.

Приложение на shockwave терапията в лечението на еректилната дисфункция

Нов метод за лечение на еректилна дисфункция

Парагрип в напреднала възраст

Какви са симптомите на парагрип в напреднала възраст?